Відкриття виставки у Києві: детальна програма подій

Ідея проєкту “Портрети Маріуполя” зародилася навесні 2022 року, коли люди масово виїжджали з облоги міста Марії. Саме тоді інформаційна блокада міста призвела до того, що світ не знав певною мірою про злочини росіян в місті Марії та загальний масштаб трагедії.

Окрім того, масові пожежі позбавили мешканців Маріуполя житла, речей, дорогоцінних символів, які дарують відчуття дому… І мова не про матеріальне. У багатьох маріупольців згоріли родинні, дитячі, весільні фотоальбоми, про що люди шкодували навіть більше ніж про втрату житла.

Ідея проєкту полягала в зборі та поширенні історій маріупольців і створенні портретів героїв і героїнь (саме ГЕРОЇ, а не учасники). Ці фотопортрети мають стати початком нових фотоальбомів, нових сторінок життя, нових поглядів в майбутнє. Роботу над проєктом взяла на себе ГО “Простір Марії” – її членкині також є переселенками з Маріуполя.

Фото: Олександр Євмененко.

З кожним місяцем розвитку ідеї та процесу роботи над проєктом ситуація в Україні змінювалася. І до вже існуючих сенсів додався аспект інтеграції переселенців і переселенок в місцеві громади. Стало важливо показати процес їхньої адаптації, напрямки діяльності, наявність чи відсутність соціальних зв’язків, спілкування, хобі, коли людина почала жити з нуля.

Тож команда проєкту вирушила в експедиції трьома містами України – Київ, Львів, Тернопіль. Саме з цих міст надійшла найбільша кількість заявок від маріупольців і маріупольчанок, які готові були поділитися своїми історіями. До речі, про життя людей, які подалися на проєкт, але фізично знаходилися в інших містах України або за кордоном, було складено історії-дописи на інформаційні платформи проєкту.

Під час експедицій з героями та героїнями “Портретів Маріуполя” зустрілися журналіст, фотограф, відеограф. Були створені фотопортрети, записані історії, зафільмовані обставини життя маріупольців і маріупольчанок в нових умовах і містах. Більшість зйомок проходила в локаціях, які пов’язані з діяльністю наших героїв.

Наступний етап – презентація виставок 15 травня в Києві та 22 травня у Львові (згодом виставка буде представлена в Тернополі). Але ідейники проєкту вважають за потрібне не лише показати історії героїв, а і більше розповісти про Маріуполь, об’єднати переселенців і місцевих мешканців. Тому проєкт “Портрети Маріуполя” – це не лише виставки, а ще і тематичні події.

До вашої уваги графік заходів, які проходитимуть на базі Національного музею історії України (Київ, вул. Володимирська, 2):

• 15.05, 15:00, відкриття виставки (вхід вільний);

• 15.05, 16:00, кінопоказ документального фільму «Портрети Маріуполя» (вхід вільний);

• 16.05, 15:00, екскурсія «Паралелі» (за попереднім записом);

• 17.05, 15:00, майстер-клас з розпису шоперів (за попереднім записом);

• 18.05, 15:00-17:00, робота локації «‎Фотоспогад» біля музею.

Запис на події можна здійснити за посиланням: https://linktr.ee/prostirmarii

Під час відкриття виставки у Києві будуть вручатися друковані фотопортрети нашим героям і героїням, які зараз мешкають в столиці, проходитиме кінопоказ фільму про проєкт, а також відбудеться прем’єра історій наших героїв.

Проєкт “Портрети Маріуполя” реалізується ГО “Простір Марії” за фінансової підтримки Міжнародного фонду “Відродження”.


Posted

in

by