Художній майстер-клас і настільна гра про Маріуполь: як пройшов другий день виставки в Тернополі

Виставки проєкту “Портрети Маріуполя” – це не лише експозиція історій переселенців і переселенок з міста Марії. Насамперед ідейники проєкту прагнуть розповісти про історію та культуру Маріуполя, який тимчасово знаходиться в окупації.

В Тернополі в рамках фотовиставки також пройшла низка тематичних подій, до яких долучилися переселенці та місцеві мешканці Тернополя.

В день відкриття виставки працювала тематична локація “Фотоспогад”, де всі охочі мали змогу отримати на згадку власний фотопортрет-полароід.

Вже традиційним заходом став і художній майстер-клас зі створення авторських шоперів. Його вже втретє провела маріупольчанка, дизайнерка та художниця Інна Макарова. За допомоги спеціальних шаблонів учасниці події відтворили на текстилі Драмтеатр, Вежу, Будинок зі шпилем, арку Міського саду та інші пам’ятні будівлі Маріуполя.

Вперше за проєкт зіграли в настільну гру “Місто Марії”. Її створили в сувенірній крамниці “Mariupol.souvenir”. Сенс гри полягає в пошуку парних карток, але зображення забавки зовсім не випадкові – на карткових панелях намальовані визначні архітектурні споруди Маріуполя, ретрофото міста та герої маріупольської легенди – морський котик Паскаль і мартин Мартін.

– Я працювала екскурсоводом в Херсоні, тому інформація про історію українських міст завжди цікава для мене, – ділиться враженнями відвідувачка виставки Олена Бджола, – Херсон і Маріуполь мають певні тотожності та однаковий рік заснування – 1778. Тому гра “Місто Марії” для мене – певні паралелі та нові знання.

Після завершення виставки в Тернополі координатори проєкту розглядають можливість представити експозицію в Німеччині, Франції та Швеції.

Проєкт “Портрети Маріуполя” реалізується ГО “Простір Марії” за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”.


Posted

in

by