Втрачена архітектурна спадщина дорадянського Маріуполя: говорили про зруйновані пам’ятки міста

Журналісти Іван Станіславський і Андрій Василенко розказали про маріупольську архітектуру досовкового періоду та проаналізували, що з нею сталося після повномасштабного вторгнення рф.

Відвідувачі заходу ознайомилися з унікальними прикладами архітектурної спадщини Маріуполя. Краєзнавці представили історичні та актуальні дані по двох десятках найвизначніших об’єктів тимчасово окупованого міста. Присутні дізналися цікаві факти про купецькі маєтки Маріуполя, заклади освіти, популярні готелі, заводи та фабрики.

– Сумно усвідомлювати, що деякі історичні об’єкти міста мали напівзруйнований стан ще до початку повномасштабної війни. Це сталося через недбалість власників будівель і байдужість влади, громади. Під час роботи в Маріуполі я чимало часу проводив в архівах музеїв, зокрема в музеї комбінату Ілліча, директорка якого радо надавала доступ до фондів. Планую оприлюднити свої напрацювання, тому що весь музей згорів під час масованих обстрілів міста, – розповів історик Іван Станіславський.

Під час заходу слухачі радо ділилися своїми спогадами про ті чи інші будівлі. І неодноразово дивувалися, як безжальність росіян і тотальне знищення Маріуполя можуть за такий короткий період часу вщент понівечити історичну спадщину міста.

Незабаром відеозапис події буде представления на YouTube-каналі “Центр Шептицького”.
Лекція відбулася в рамках виставки “Портрети Маріуполя” у Львові, яка реалізується ГО “Простір Марії” за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”.


Posted

in

by

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *