Найцінніше: роздуми про речі, які дарують відчуття дому

В Центрі Шептицького пройшла публічна розмова, під час якої переселенці та переселенки розповіли про артефакти, вивезені з облоги та окупації. До події долучилася маріупольська фотографиня Світлана Корабльова, яка представила авторський проєкт “ПеREселенці”.

Світлана розповіла про створення портретів переселенців і проведення виставок в різних містах України. Також в обговоренні згадали про речі маріупольців, які експонувалися 19-21 травня 2023 в Національному музеї історії України у Другій світовій війні під час виставки “86 #НаЖиво”.

До слова долучилися і переселенці з Маріуполя, які розповіли про цінні для них речі, що вивозилися з облоги міста у березні 2022.

– Як виявилося, найцінніші речі – зовсім не речі. Я вивозив з окупації практичні та необхідні атрибути, які допомагали виживати в підвалах – спальники, їжу, ліхтарі, ковдри. Про ноутбук і техніку навіть не згадав. А ще в квартирі згоріли всі мої весільні, дитячі фотоальбоми… Це для мене дуже болюча втрата, спогади з дитинства та юності, які не повернеш, – зізнається фотограф з Маріуполя Сергій Макаров.

Маріупольчанка Марина Артемова розповіла, як вивозила український прапор, дитячу пляшку та бірку з прізвищем сина. Поділилася роздумами про те, як кардинально змінилися цінності після страшних днів, проведених в облозі Маріуполя в березні 2022 року. Про той час згадала і керівниця проєкту “Портрети Маріуполя” Алевтина Швецова: серед продемонстрованих нею “артефактів” – щоденник, який вели в облозі; нагороди; прапор; уламок з люстри Драмтеатру; декілька світлин і ключі від будинку, якого вже не існує.

Подія відбулася в рамках виставки “Портрети Маріуполя”, яка триватиме в Центрі Шептицького (м. Львів, вул. Стрийська, 29а) до 22 червня. Проєкт реалізується ГО “Простір Марії” за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”.


Posted

in

by

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *